Medzinárodný workshop o záchrane drevených chrámov

11.11.2003 Celý región

Príprava vzorového pamiatkarského plánu na záchranu drevených chrámov na východnom Slovensku a v Krempne v Poľsku bola cieľom trojdňového medzinárodného work...
Príprava vzorového pamiatkarského plánu na záchranu drevených chrámov na východnom Slovensku a v Krempne v Poľsku bola cieľom trojdňového medzinárodného workshopu, ktorý sa konal 22. až 24. októbra v Prešove. Pracovný program pozostával z odborných prezentácií, diskusií a pracovnej návštevy vybraných drevených chrámov na východnom Slovensku. Workshop sa venoval technicko-stavebným, legislatívnym otázkam a otázkam udržiavania týchto chrámov.

Drevené chrámy východného Slovenska patria medzi skvosty kultúry, ktoré sú také jedinečné, že ich právom možno zaradiť medzi pamiatky svetového významu. Na ojedinelom podujatí svojho druhu sa zúčastnili pamiatkoví odborníci z USA, Kanady, Poľska a SR, špecialisti na ochranu dreva, stavební odborníci na drevené chrámy, architekti, vlastníci a duchovní správcovia farností, v ktorých sa nachádzajú drevené chrámy, odborníci z Ministerstva kultúry SR a Poľska.
 

Vyberte región